Yπογονιμότητα
Aποβολές
Πολυκυστικές Ωοθήκες
Yστεροσκόπηση
Yπηρεσίες
Kυρίως ιστοσελίδα
e-mail

YΣTEΡOΣKOΠHΣH
 
 • Yστεροσκόπηση - Σύγχρονη Eνδοσκοπικά Mέθοσδος
 • Σημαντική εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

 •  

   
   
   

  YΣTEPOΣKOΠHΣH - ΣYΓXPONH ENΔOΣKOΠIKH MEΘOΔOΣ

  Σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται πολλές επεμβάσεις υστερεκτομής (αφαίρεσης της μήτρας) χωρίς να είναι απαραίτητες. Αφού μπορούμε σε σύντομο χρόνο να θεραπεύσουμε εσωτερικά την παθολογία της μήτρας γιατί να αφαιρείται

  Η διαγνωστική Υστεροσκόπηση μπορεί να διαγνώσει όλες τις παθολογικές καταστάσεις του εσωτερικού της μήτρας. Στην περίπτωση μάλιστα που μια γυναίκα έχει πολλά μικρά ινομυώματα και δεν μπορεί εξ αιτίας τους να μείνει έγκυος μετά την αφαίρεση τους τίποτα δεν την εμποδίζει να μείνει έγκυος.

  Στο μέλλον όλη η χειρουργική θα γίνεται ενδοσκοπικά. Αρκετές επεμβάσεις γίνονται τώρα ενδοσκοπικά.

  ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ.

  Η τεχνική αυτή πάντως χρειάζεται υψηλή εξειδίκευση για να εφαρμοσθεί διαφορετικά μπορεί να είναι επικίνδυνη.

  Tι το νέο έχει φέρει η Υστεροσκοπηση;

  Κατ' αρχήν να αναφέρω ότι η Υστεροσκοπηση είναι η πιο αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος διότι έχουμε οπτική εικόνα της κοιλότητας της μήτρας. Συγκριτικές μελέτες που έγιναν δείχνουν την ανωτερότητα της υστεροσκοπησης συγκριτικά με άλλες μεθόδους όπως η διαγνωστική απόξεση και η υστεροσαλπιγγογραφια.Και με την υστεροσκοπηση έχουμε την δυνατότητα να επέμβουμε μετά κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε με άλλες μεθόδους.

  Πότε μια γυναίκα πρέπει να κάνει Υστεροσκοπηση;

  Παρ'ολον που η υστεροσκοπηση αρχικά γινόταν στις περιπτώσεις αιμορραγιών από την μήτρα τώρα εφαρμόζεται ευρέως στις γυναίκες με προβλήματα στειρότητας.

  'Ετσι υστεροσκόπηση θα κάνει μια γυναίκα με αιμορραγίες από την μήτρα είτε είναι στην αναπαραγωγική ηλικία είτε είναι στην εμμηνόπαυση.

  Υστεροσκόπηση θα κάνει μια γυναίκα με προβλήματα στειρότητας και κυρίως αν το υπερηχογράφημα δείξει ινομύωμα ή πολύποδα της κοιλότητας της μήτρας ή αν η υστεροσαλπιγγογραφια δείξει ότι στην κοιλότητα της μήτρας υπάρχει διάφραγμα (sept), συμφύσεις ή άλλη ανατομική βλάβη.

  Επίσης Υστεροσκόπηση θα κάνει μια γυναίκα με επαναλαμβανόμενες αποβολές.(Δυο αποβολές αν είναι πάνω από 35 χρόνων και περισσότερες από τρεις αν είναι κάτω από 35 χρόνων )

  Μια άλλη ένδειξη είναι πριν από μια επεμβατική θεραπεία για προβλήματα στειρότητας γονιμότητας και κυρίως πριν από την Εξωσωματική γονιμοποίηση.

  Και για τον εντοπισμό και αφαίρεση ενός ενδομήτριου σπειράματος (coil) που έχει εισχωρήσει μέσα στο τοίχωμα της μήτρας.

  Ποια τα πλεονεκτήματα της υστεροσκοπικής χειρουργικής έναντι της κλασσικής μεθόδου;

  Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Δεν έχουμε χειρουργικές τομές διότι το υστεροσκοπίο εισάγεται μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας , η επέμβαση διαρκεί πολύ λιγότερο η νοσηρότητα είναι μικρότερη και η ασθενής πηγαίνει σπίτι της την ίδια μέρα.

  Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα :Το υποβλεννογόνιο ινομύωμα. Με την κλασσική μέθοδο έπρεπε να ανοιχθεί η κοιλια,να ανοιχθεί η μήτρα, να αφαιρεθεί το ινομυωμα,μετα να συρραφει η μήτρα , τα κοιλιακά τοιχώματα, ηασθενης να παραμείνει στην κλινική για μιαν εβδομάδα και αν ήθελε να μείνει έγκυος έπρεπε να κάνει προσπάθειες μετά από ένα χρόνο και να γεννήσει με καισαρική τομή. Με την υστεροσκόπηση το ινομύωμα αφαιρείται χωρίς τομές η ασθενής πηγαίνει σπίτι της την ίδια μέρα,μπορει να αρχίσει προσπάθειες να μείνει έγκυος σε δυο μήνες και στο τέλος να γεννήσει φυσιολογικά.

  Μπορεί μια γυναίκα με αιμορραγίες από την μήτρα να γλυτώσει την υστερεκτομή;

  Σε αρκετές περιπτώσεις ναι γιατί με την υστεροσκόπηση έχουμε την δυνατότητα να διαγνώσουμε καταστάσεις που προκαλούν αιμορραγίες όπως ινομυωματα,πολυποδες κ.α και να αφαιρεθούν.

  Στις περιπτώσεις που δεν βρούμε κάποια βλάβη έχουμε την δυνατότητα να αφαιρέσουμε το ενδομήτριο ,το λεπτό στρώμα που καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας και από το οποίο προέρχονται οι αιμορραγίες ,έτσι η γυναίκα απαλλάσσεται από τις αιμορραγίες και γλυτώνει από μια μεγάλη επέμβαση.

  Σε μιαν εργασία που παρουσίασα στο τελευταίο επιστημονικό Συνέδριο του Ιπποκράτη εννέα στις εννέα γυναίκες με αιμορραγίες από την μήτρα είχαν κάποιο πρόβλημα όπως ινομύωμα, πολύποδα ή υπερπλασία του ενδομητριου. Με την αντιμετώπιση του προβλήματος σταμάτησαν και οι αιμορραγίες.  ΣHMANTIKH EΞETAΣH ΓIA THN EΓKAIPH ΔIAΓNΩΣH TOY KAPKINOY THΣ MHTPAΣ

  Η διαγνωστική ακρίβεια της Υστεροσκόπησης στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου της μήτρας είναι αρκετά ψηλή αλλά πλησιάζει το100% όταν συνδυάζεται με βιοψία.Η βιοψία με υστεροσκοπική καθοδήγηση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι η λήψη του ιστού γίνεται από το σημείο που είναι ύποπτο για κακοήθεια και όχι τυφλά όπως γίνεται με την διαγνωστική απόξεση.

  Η υστεροσκόπηση είναι χρήσιμη για τον αποκλεισμό αυτών των γυναικών με ανώμαλες αιμορραγίες από την μήτρα και οι οποίες δεν παρουσιάζουν καμμιά παθολογία του ενδομητρίου (εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας).Η συνδυασμένη χρήση της υστεροσκόπησης μαζί με βιοψία είναι σχεδόν 100% αποτελεσματική στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου και των παθολογικών καταστάσεων πριν από αυτόν. Επίσης γίνεται ανίχνευση καλοήθων όγκων όπου το πρώτο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία από την μήτρα.

  Η υστεροσκόπηση αποτελεί την ιδανική τεχνική για την εξέταση των γυναικών πάνω από τα 45 και οι οποίες παραπονούνται για αιμορραγίες από την μήτρα. Σε συνδυασμό με την βιοψία μπορεί να ανιχνευθεί ο καρκίνος του ενδομητρίου στα αρχικά στάδια που ειναι πολύ σημαντικό στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του.

  Mια άλλη παθολογική οντότητα ειναι ο καρκίνος της μήτρας στις γυναίκες που λαμβάνουν Nolvatex (Tamoxifen) για τον καρκίνο του μαστού. Μελέτες που υπάρχουν στη Διεθνή βιβλιογραφία αποδεικνύουν ότι αυτή η οντότητα είναι υπαρκτή.Συστήνεται δε, όπως οι γυναίκες που λαμβάνουν Nolvadex υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε υστεροσκόπηση (κάθε 1-2 χρόνια).Οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας που παρουσιάζουν αιμορραγίες από την μήτρα πρέπει να υποβάλλονται σε υστεροσκόπηση το συντομότερο.

   

  26 Byzantium Str, 2064 Strovolos , Nicosia, Cyprus
  Oδός Βυζαντίου 26, 2064 Στρόβολος , Λευκωσία, Kύπρος
  Tel:( 00357) 22 818599, 99 671701
  e-mail: drsavvas@gynaecology.com.cy