Αιτίες Υπογονιμότητας
Υπογόνιμο είναι ένα ζευγάρι , όταν η γυναίκα δεν έχει μείνει έγκυος μετά από ένα έτος συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις (αντισύλληψη). Στην περίπτωση που οι γυναίκες που δεν έχουν τακτική περίοδο, ή είναι άνω των 35 ετών τότε το ζευγάρι θα πρέπει να κάνει διερεύνηση υπογονιμότητας μετά από ένα εξάμηνο σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.
Είναι η υπογονιμότητα απλά γυναικείο πρόβλημα ;
Όχι, η υπογονιμότητα δεν είναι πάντα μόνο γυναικείο πρόβλημα. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συμβάλλουν στην υπογονιμότητα.Σήμερα μιλούμε πλέον για Υπογονιμότητα του ζευγαριού και όχι του κάθε ενός ξεχωριστά[άνδρα ή γυναίκας]Από την εμπειρία μου πέραν του 50% των εξετάσεων σπέρματος παρουσιάζουν πρόβλημα.
Τι προκαλεί υπογονιμότητα στους άνδρες;
Στους άνδρες η υπογονιμότητα αξιολογείται με το σπερμοδιάγραμμα[εξέταση σπέρματος] και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Το σπερμοδιάγραμμα θα αξιολογήσει τον αριθμό (συγκέντρωση), κινητικότητα (κίνηση) και τη μορφολογία (μορφή) των σπερματοζωαρίων.
Παράγοντες ανδρικής υπογονιμότητας:
Κιρσοκήλη, μια κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες στους όρχεις ενός άνδρα είναι σε διάταση με αποτέλεσμα οι όρχεις να υπερθερμαίνονται. Η θερμότητα μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό ή και το σχήμα των σπερματοζωαρίων.
Ασθένειες όπως ο διαβήτης, η κυστική ίνωση, τραύμα, μόλυνση, ή θεραπεία με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία,παροτίτιδα στην παιδική ηλικία
Ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η βαριά χρήση αλκοόλ, τα συμπληρώματα τεστοστερόνης, το κάπνισμα, η χρήση στεροειδών αναβολικών, και η χρήση ναρκωτικών.
Περιβαλλοντικές τοξίνες συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και μόλυβδο.
Γενετικοί παράγοντες
Υποσπαδίας
Τι προκαλεί την υπογονιμότητα στις γυναίκες;
Στις γυναίκες πρέπει να λειτουργούν σωστά οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες και η μήτρα τους ώστε να μείνουν έγκυες. Συνθήκες που επηρεάζουν οποιοδήποτε από αυτά τα όργανα μπορούν να συμβάλλουν στην γυναικεία υπογονιμότητα.
Πρόβλημα στην ωοθηκική λειτουργία (στην παραγωγή ωαρίου):
Πιθανές αιτίες μη, ή μη σωστής ωορρηξίας:
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
Λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια (δεν υπάρχει καθόλου περίοδος)
Πρόωρο γήρας των ωοθηκών, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και πρόωρη εμμηνόπαυση
Εμμηνόπαυση.
Σαλπιγγικός παράγοντας
Ένα ιστορικό πυελικής λοίμωξης ή ρήξης σκωληκοειδίτιδας, ή γονόρροιας, ή χλαμυδιακής λοίμωξης, ή ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιακή χώρα είναι πολύ πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη των σαλπίγγων.
Ανατομική δυσμορφία της μήτρας συγγενής ανωμαλία στην ανατομία της μήτρας, παρουσία ινομυωμάτων,διάφραγμα της κοιλότητας της μήτρας,συμφύσεις μητρικής κοιλότητας[σύνδρομο ΑSHERMAN].
Ενδομητρίωση
Αδενομύωση
Τι πρέπει να κάνω;
Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο Dr.Σ.Σάββα. Ξεκινήστε με μια στοχευμένη διερεύνηση για τα αίτια της υπογονιμότητας. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην σωστή διερεύνηση στον σωστό χρόνο και στην εύρεση της αιτίας της υπογονιμότητας. Αν είστε έτοιμη να προχωρήσετε σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής χωρίς να γνωρίζετε την αιτία, τότε είστε στο λάθος μέρος. Μάθετε από τον ειδικό γυναικολόγο για τους τρόπους αντιμετώπισης.
Δρ.Σάββας Σάββας
Μαιευτήρας
Χειρουργος
Γυναικολόγος
Τα παχύσαρκα ζευγάρια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τεκνοποιήσουν
ΤΕΞΑΣ-Τελικά δεν παίζει ρόλο μόνο το σωματικό βάρος της γυναίκας όταν τα ζευγάρια προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Αμερικανική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν και οι δύο σύντροφοι είναι παχύσαρκοι, τότε οι πιθανότητες σύλληψης κατά την διάρκεια ενός εμμηνορρυσιακού κύκλου είναι οι μισές από αυτές ενός ζευγαριού με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 501 ζευγάρι από το Μίσιγκαν και το Τέξας, που είχαν λάβει μέρος σε μελέτη την περίοδο 2005-2009, ενώ προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν. Εξαιρέθηκαν τα υπογόνιμα ζευγάρια και η ηλικία των γυναικών ήταν μεταξύ 18 και 40 ετών και των ανδρών άνω των 18 ετών.
Οι επιστήμονες ρώτησαν κάθε συμμετέχοντα για τον τρόπο ζωής του, τις συνήθειές του, το ιατρικό και αναπαραγωγικό ιστορικό του. Τα ζευγάρια τηρούσαν επίσης καθημερινό ημερολόγιο με τις ερωτικές συνευρέσεις τους, ενώ οι γυναίκες κατέγραφαν την εμμηνορρυσία τους και τα αποτελέσματα των τεστ κυήσεως.
Νοσηλευτικό προσωπικό ζύγιζε κάθε συμμετέχοντα και μετρούσε επίσης το ανάστημα και την αναλογία μέσης-ισχίων.
Βάσει των μετρήσεων τα παχύσαρκα ζευγάρια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε αυτά με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 έως 34,9 και σε αυτά με ΔΜΣ από 35 και άνω.
Συνολικά, το 27% των γυναικών και το 41% των ανδρών ήταν παχύσαρκοι, ενώ η πλειοψηφία ανδρών και γυναικών εμπλέκονταν σε σωματική δραστηριότητα λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.
Τα ζευγάρια με τον υψηλότερο ΔΜΣ (35 και άνω) χρειάστηκαν 55% περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν, συγκριτικά με τα ζευγάρια που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Όταν οι ειδικοί συνεκτίμησαν παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η γυμναστική, τα επίπεδα της χοληστερόλης, τα παχύσαρκα ζευγάρια χρειάζονταν 59% περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν.
Επίσης, η μεγάλη περίμετρος μέσης στις γυναίκες συσχετίστηκε με περισσότερο χρόνο για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Κάτι που όμως δεν ίσχυε όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλες παράμετροι.
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία μειώνει την πιθανότητα τεκνοποίησης, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι «εφόσον χρειάζονται δύο για να γίνει ένα παιδί, επίσης αυτοί οι δύο πρέπει να έχουν και φυσιολογικό σωματικό βάρος και κατά συνέπεια είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον οικογενειακό προγραμματισμό».
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΟΣ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
Οι βασικοί άξονες του ελέγχου ενός υπογόνιμου ζευγαριού είναι οι παρακάτω:
Λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και κλινική εξέταση
Έλεγχος ωοθηκικής λειτουργίας:
Ορμονολογικός έλεγχος(FSH,LH,TSH,Προλακτίνης οιστραδιόλης)
Μέτρηση της ορμόνης ΑΜΗ (Anti-Mullerian-Hormone):δείχνει την επάρκεια των ωοθηκών.
Ωοθηκικό υπερηχογραφικό έλεγχο για την καταμέτρηση του όγκου της ωοθήκης και του αριθμού των ωοθυλακίων
Έλεγχος λοιμώξεων του γενετικού συστήματος.
Είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετά επιβαρυντικοί παράγοντες που δυστυχώς δεν τους δίνεται η ανάλογη βαρύτητα με δυσάρεστα αποτελέσματα ακόμα και όταν το ζευγάρι έχει επενδύσει στο κεφάλαιο εξωσωματική γονιμοποίηση.
Έλεγχος Σαλπιγγικής λειτουργίας
Υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) είναι μια ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων. Ένας ακτινολόγος εγχέει χρωστική στη μήτρα μέσω του τραχήλου και ταυτόχρονα παίρνει τις εικόνες με ακτίνες Χ για να δούμε αν η βαφή κινείται ελεύθερα μέσα από τις σάλπιγγες. Αυτό βοηθά στην αξιολόγηση των σαλπίγγων όσο αφορά την βατότητα.
Πιο ενδελεχής έλεγχος μπορεί να γίνει με διαγνωστική λαπαροσκόπηση.
Η υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) θα δώσει περίπου το 75% των πληροφοριών όσο αφορά την βατότητα των σαλπίγγων σε σύγκριση με το 100% της λαπαροσκόπησης
Αυτό συμβαίνει επειδή η υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) δεν μπορεί να αποκλείσει την παρουσία συμφύσεων που μπορούν να περιβάλλουν τις ωοθήκες. Αυτές οι συμφύσεις μπορούν να αποτρέψουν τα ωάρια (αυγά) από το να έχουν πρόσβαση στα ανοικτά άκρα των σαλπίγγων κατά την ωορρηξία με αποτέλεσμα να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με τα σπερματοζωάρια..
Όμως είναι μια πολύ καλή εξέταση και πολύ πιο φθηνή.Η Λαπαροσκόπηση πρέπει να μένει για το τέλος αφού έχουν εξαντληθεί τα άλλα μέσα διερεύνησης.
Ανατομικός έλεγχος
κολπικό υπερηχογράφημα
διαγνωστική υστεροσκόπηση (για τον έλεγχο της κοιλότητας της μήτρας)
Σπερμοδιάγραμμα
Στους άνδρες η υπογονιμότητα αξιολογείται με το σπερμοδιάγραμμα και μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Το σπερμοδιάγραμμα θα αξιολογήσει τον αριθμό (συγκέντρωση), κινητικότητα (κίνηση) και τη μορφολογία (μορφή) των σπερματοζωαρίων.
Τι πρέπει να κάνω;
Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο Dr.Σ.Σάββα Ξεκινήστε με μια στοχευμένη διερεύνηση για τα αίτια της υπογονιμότητας. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην σωστή διερεύνηση και στην εύρεση της αιτίας της υπογονιμότητας.